Izjave za medije članova Predsjedništva BiH i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska

26042018-20

Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović

Poštovani predsjedniče Tusk, nije baš često da se mi u posljednje vrijeme slažemo i da imamo koncenzus, ali oko jednog imamo koncenzus, da ste vi naš prijatelj, da ste ovdje dobrodošli. Stoga, jedno veliko hvala na onome što radite bar zadnjih godinu-dvije dana, kada ste nas dodatno ohrabrili da mi naš EU put osnažimo, da predamo zahtjev, poslije toga popunimo Upitnik. Nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti vaš stav, odnosno stav institucije kojoj smo predali i da smo vrlo blizu kandidatskog statusa, jer to je jedini put za BiH.

Mnoštvo je otvorenih pitanja i ja se slažem s kolegama da moramo tražiti ono što je zajednički sadržatelj kroz institucije vlasti i kroz Predsjedništvo, Vijeće ministara, Paralamentarnu skupštinu da riješimo pitanje i izbornog zakonodavstva koje je kao problem danas ispred nas  i mnoga druga sigurnosna pitanja, osobito migracijski val, koji je pojačan u BiH prva tri mjeseca ove godine  i kojem vrlo brzo moramo na neki način organizirano odgovoriti kako ne bi upali u veće probleme.  Danas smo dosta osjetljivi politički u BiH, a kako ne bi novi teret napravili EU, jer znamo šta je to značilo u zadnjih godinu-dvije dana, kada je čitava EU u pitanju.  Zbog vas nazočnih ovdje,  pitanje Pelješkog mosta i pitanje RH nije pitanje BiH  i oko toga imamo vrlo jasan stav kao Ured hrvatskog člana Predsjedništva u svim institucijama BiH. Ja bih zamolio i ovaj put da ta pitanja ne stavljamo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji jer time ne pomažemo sebi niti izgradnji tog projekta. Pelješki most je projekt od interesa za BiH, za jug BiH u turističkom, gospodarskom, prometnom smislu i mi ga kao takvog podržavamo i zahvaljujemo EU što je pomogla takav projekt. I nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumjeti u BiH da ovako osjetljive stvari sa našim susjedima prvo dogovorimo u institucijama BiH pa da onda izlazimo u javnost s pojedinačnim stajalištima, privatnim ili stranačkim kao takvima. Ispričavam se što smo vas malo zamorili time, ja ću vas zamoliti da  nam oprostite, bez obzira na naše razlike, a  one su vjeroјatno nekakav ambijent predizborne kampanje koja traje, a u predizbornoj kampanji se svašta zna kazati, jer izbori su ovdje u 10. mjesecu, svi vjerujemo da neke stvari se mogu i drugačije u političkom smislu uraditi, vrlo jasno stvarat ćemo pozitivan ambijent. Ja sam siguran da će g. Izetbegović u Sofiji, jer smo se dogovorili da ide sam kao predsjedatelj, a ne nas trojica, iznijeti stav kolektivnog šefa države i oko svih pitanja koje se budu tamo raspravljali, tako da ambijent bude pozitivan, bez opterećujućih tema jer svjestan sam šta znači danas pristup proširenju. Toplo se nadam da ni jedna aktivnost oko EU neće ići bez BiH. Kada su u pitanju Crna Gora i Srbija, ja sam duboko uvjeren da ćemo stvarati preduvjete da u kontaktu s njima otvorimo sebi do kraja da naš put bude europski.  Još jednom, od srca hvala na Vaš napor da u tome uspijemo i ponudu da nam na neki način budete prijatelj u dogovaranju, a ne traženju koncenzusa.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

Dobra je ideja. To bi mi moglo biti novi nadimak - da budem g. zvani „koncenzus“. Dozvolite mi prvo da vam se zahvalim na gostoprimstvu. Nešto je posebno u mom povratku Sarajevu, ovo je grad koji je toliko uvriježen u europsku povijest, toliko je lijep i uvijek mi je drago biti tu, uvijek vrijedi doći. Što se tiče Samita za Zapadni Balkan u Sofiji 17. svibnja, poziv je otvoren. Govorili smo o tome, ali govorili smo i o europskim integracijama BiH. Dozvolite mi prvo da kažem tri stvari u vezi sa Samitom u Sofiji. Prije svega, taj samit treba biti prigoda kojom će se potvrditi europska perspektiva za cijeli zapadni Balkan. EU je najpouzdaniji partner Zapadnom Balkanu. Ujedno je i najveći investitor, najveći donator i najveći trgovinski partner za cijelu regiju. I to je isto tako u slučaju vaše zemlje. Više od 70% izvoza ide na tržište EU i ono što je važnije nego trgovina, a to su naša politička partnerstva i zajedničke demokratske vrijednosti, temeljne slobode i vladavina prava.

Druga stvar - na Samitu će se pokušati unaprijediti program povezivosti ljudi, digitalizacija i infrastruktura trebaju biti bolje povezani. Želimo povezati Balkan i EU kroz konkretne projekte rasta i razvoja. Još nešto što je važno danas reći je da europski kredit, kredit EIB-a se odnosi na dvije dionice Koridora Vc koji povezuje Zenicu i Mostar. Jednog dana to će biti dio transportne rute ponovno ujedinjene Europe koja pomaže da se poveže mediteranska regija sa centralnom Europom, uključujući i moju državu Poljsku. Treća stvar koju želim napomenuti je da moramo bolje da surađujemo kako bismo se zajedno oduprijeli sigurnosnim izazovima. Balkanska sigurnost je evropska sigurnost, svima nam je jako važno da još više investiramo. Da se bolje suprotstavimo nelegalnim migracijama, organiziranom kriminalu i terorizmu, što će isto tako biti predmet diskusije na Samitu.

Dozvolite sada da malo konkretnije kažem, da se osvrnem na BiH. Postoji dosta dobre volje s vaše strane i mi smo spremni da nastavimo ispunjavati svoja obećanja. I da vam pomognemo u vašim nastojanjima. Kao prijatelji imamo i obvezu kazati vam  ono što nas brine. Jedno pitanje koje nas brine je to u vezi s izbornom reformom.  EU zaista želi da se ovaj trenutačni zastoj adekvatno riješi i da se riješi na način koji će biti u najboljem interesu vaše zemlje. Da zaključim, EU nas uči da međuetničke i međuvjerske tenzije samo donose probleme i ne doprinose dobru. Povijest EU nas uči da pomirenje zaista jeste moguće čak i među zakletim neprijateljima koji su bili neprijatelji stoljećima, rezultat pomirenja i suradnje su mir, prosperitet i bolji život za sve građane. Kao i većina Europljana, svi mi imamo različite identitete koje nosimo, ovi identiteti moraju živjeti zajedno jedni drugima doprinositi i snažiti jedni druge. Hvala.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Dobar dan svima i još jedna dobrodošlica predsjedniku Tusku. Predsjedniče, ja se želim zahvaliti na vašoj kontinuiranoj potpori procesu europskih integracija BiH. Vaš posjet regiji  i BiH je veoma značajan naročito nakon objavljivanja nove strategije Europske komisije za Zapadni Balkan u sklopu priprema za Samit EU idućeg mjeseca u Sofiji. Samit u Sofiji je prvi takav i u tom formatu, nakon 15 godina od samita u Solunu i on predstavlja jednu povijesnu prigodu da se pošalje jedna snažna politička poruka europskoj perspektivi zemalja regije. Zahvaljujem se u ime Predsjedništva na Vašem pozivu koji ste danas ponovili za naše sudjelovanje na Samitu u Sofiji. Rado ćemo se odazvati i ja ću predvoditi izaslanstvo. BiH se početkom ovog tjedna pridružila nacrtu deklaracije sa samita u Sofiji, a Vijeće ministara BiH  priprema dopunske odgovore na pitanja g. Hahna. U vezi sa stanjem u BiH, o čemu smo danas govorili, ja sam podsjetio g. Tuska na svu kompleksnost strukture, način formiranja vlasti i funkcioniranje, donošenja odluka u BiH, u želji da se bolje razumije izvjesna sporost našeg kretanja na europskom putu i, općenito, sporost reformskog procesa. BiH je zemlja koja, između ostalog, ima 13 ustava, 14 zakonodavnih tijela i 650 parlamentaraca, 135 ministara, itd. Ponekad idu loše poruke iz BiH, ponekad se čini da u ovoj zemlji krize ne prestaju. U stvari, stanje odnosa u BiH, opće stanje u BiH je puno bolje od onoga što je percepcija i što je slika koju šalju mediji iz nje. Jer, unatoč izazovima i otporima i čitavoj toj kompleksnoj strukturi unutar koje donosimo odluke i s kojom se suočavamo, u protekle tri godine smo napravili značajne pomake. Ostvarili smo jedan stabilan rast BDP-a od oko 3%, što je nešto bolje od prosjeka u regionu, u porastu izvoza i padu broja nezaposlenih smo prvi u regiji, kreiramo oko 15 tisuća novih radnih mjesta svake godine. Po osnovu izravnih i neizravnih poreza ubirali smo nekoliko milijardi KM preko onoga što je bio plan.

Dakle, BiH i ovakva kakva jeste konstituirana ipak može naprijed. Glavni razvojni zamajac, jedan svojevrsni infrastrukturni bunt tek očekujemo, jer za njega su ostvareni svi planski, financijski, zakonski okviri, prije svega mislim na izgradnju Koridora Vc, za koji je skoro u potpunosti zaokružena financijska konstrukcija. Sada smo upravo nazočili potpisivanju ugovora o dvije dionice u iznosu ukupno od oko 150 milijuna eura. Razgovarali smo i o nekim otvorenim pitanjima u regiji. Zamolio sam g. Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta, dakle ono koje će zadovoljiti hrvatske interese i htijenja, ali i bosanska prava. Ništa ni više ni manje od toga.

Europski put BiH je godinama bio u zastoju i tek kroz njemačko-britansku inicijativu, koju je zatim EU prihvatila kao svoju, mi smo se pokrenuli s toga osmogodišnjeg zastoja. Dakle, promjenom redoslijeda prioriteta od lakšeg ka težem i na taj način smo ostvarili značajne iskorake. Predsjedništvo BiH je bilo lider u ovome procesu. Mi svaku svoju sjednicu već više od godinu dana počinjemo prvom točkom dnevnog reda  - euroatlantske integracije BiH. Predali smo aplikaciju kao što znate, 2016. godine uspostavili sveobuhvatni mehanizam koordinacije, pripremili i usuglasili odgovore na Upitnik Europske komisije, predali taj upitnik. Na Upitniku je radilo više od 1.000 aktera, preko 200 sjednica je održano, odgovorili smo na svih 3.432 pitanja, proizveli više od  20.000 stranica koncenzusom, dakle bez i jednog preglasavanja. Dakle, BiH, kada je pitanje europski put, može da se kreće. Očekujemo pozitivno mišljenje Europske komisije. Naravno, odgovorit ćemo i na dodatna pitanja o zahtjevu na članstvo i dodjeli statusa kandidata i nadamo se da će to biti do konca 2018. godine, da bi se sačuvao ritam i da bi se sačuvao entuzijazam u BiH.

Nalazimo se na izvjesnoj psihološkoj raskrsnici u BiH, ima loših vijesti, ima loših poruka, ima elemenata krize. Čini se kao da postoje dva puta za BiH - onaj dobri i onaj loši, a ja mislim da je to jedna pogrešna dilema, postoji samo jedan put za BiH, dakle, europski put BiH. S nešto više zrelosti, odgovornosti možemo ga ubrzati. Prestati prije svega s jednom sebičnom i zapaljivom konfliktnom retorikom, provesti potrebne reforme, osnažiti vladavinu prava, konkretnije se suprotstaviti korupciji i organiziranom kriminalu, dakle vratiti se u svemu na ono što smo usvojili potpisujući svi zajedno reformsku agendu BiH, pokrenuti masovno izgradnju infrastrukture. I sve to o čemu govorim, što je interes BiH, što su njeni prioriteti, što su njeni prioriteti već desetljećima, sadržano u novoj strategiji Europske unije za Zapadni Balkan. Jačanje vladavine prava, društveno-ekonomski razvoj, digitalna agenda, sigurnost i migracije, transportna i energetska povezanost,  pomirenje i dobrosusjedski odnosi – ja bih ovo stavio na prvo mjesto. Dakle, ovo sve što sam pobrojao su dijelovi nove strategije EU za Balkan i oni su posebno zanimljivi za BiH. Nova strategija Europske komisije šalje jasnu i snažnu poruku da je Zapadni Balkan europski prostor čija je budućnost u EU. Ona gaji realnu mogućnost BiH da sustigne ono što je propustila u proteklom vremenu i da sustigne ostale zemlje do 2025. godine i konačno bude članicom EU. Mi se nalazimo, u stvari, u predvorju velikih međunarodnih asocijacija EU i NATO-a, krećemo se usporeno iz rečenih razloga, ali se stalno krećemo naprijed. U sljedećih deset godina BiH ima šansu postati stabilnom, prosperitetnom europskom državom, ali za to nam je potrebna potpora prijatelja. Deset godina je dugo za ljudsko stoljeće, to nije ništa za jednu zemlju. Mislim da smo prešli glavni dio puta i da BiH zaista ima šansu postati zemlja koja više neće biti primatelj pomoći međunarodne zajednice, nego kontributor, neko ko garantira na ovoj senzitivnoj točki u Europi sigurnost, stabilnost, prosperitet, normalan životni standard za svoje građane. Hvala vam.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladen Ivanić

Zahvaljujem se za prisustvo g. Tusku i uz zahvalu za njegov osobni doprinos, ali i doprinos institucija EU koje su definitivno za samit u Sofiji pripremile dodatnu potporu EU perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i jedna poruka i našoj javnosti. Mi iz BiH trebamo ohrabriti  prijatelje iz EU, mi treba da im damo argumente, a to znači da mi moramo s više optimizma, manje sukoba i više kompromisa zajednički nastupiti. Takvim pristupom, stvaranjem takvog ambijenta pomoći ćemo prijateljima da nama pomognu i to jeste naša velika obveza. Donaldu Tusku hvala na boravku, mi se prijateljski već toliko znamo i tako se i osjećamo. Hvala još jednom na dolasku i potpori europskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i BiH.

(predsjednistvobih.ba)