Prudski sporazum

ZAJEDNIČKA IZJAVA PREDSJEDNIKA HDZ BiH, SDA I SNSD – DR. DRAGANA ČOVIĆA, SULEJMANA TIHIĆA I MILORADA DODIKA


Predsjednici stranaka dogovorili su se o sljedećem:

USTAVNA REFORMA – Predmet razgovora o ustavnoj reformi su sljedeće teme:

Usklađivanja Ustava BiH s Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama –

NADLEŽNOSTI DRŽAVE, FUNKCIONIRANJE INSTITUCIJA BiH I TERITORIJALNA ORGANIZACIJA- SREDIŠNJA RAZINA VLASTI

Strane su suglasne da se Ustav mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav i da će se koristiti stručna pomoć međunarodnih institucija.

DRŽAVNA IMOVINA - strane su suglasne da se to pitanje riješi na taj način što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući tu i perspektivnu nepokretnu i pokretnu vojnu imovinu. Ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala bi entitetima, odnosno županijama i općinama, sukladno potrebama entitetskih, županijskih i općinskih institucija. Ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude bio potreban oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina prelazi na entitete na čijem se prostoru nalazi.

POPIS PUČANSTVA – Strane su suglasne da se donese zakon da se donese Zakon o popisu pučanstva na razini BiH koji će biti održan 2011 godine, te da taj popis sadrži sve neophodne elemente prema EUROSTATU, uključujući i pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis pučanstva iz 1991 g. bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim , županijskim i općinskim institucijama zaključno do 2004.g. Strane su također suglasne da Parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući tu i pomoć svim raseljenim osobama.

Pitanje pravnog statusa Distrikta Brčko, suglasne su sve tri strane, urediti Ustavnim zakonom, odnosno Zakonom sa ustavnom- 2/3 većinom.

FISKALNO VIJEĆE - Predsjednici stranaka dali su potporu odluci Fiskalnog vijeća vezano za utvrđivanje proračunskog okvira za 2009.g. koja je donesena 06. 11. 2008.g. i traži da se pristupi izradbi proračuna za narednu godinu.

6. REKONSTRUKCIJA VIJEĆA MINISTARA BIH - Strane su razgovarale i o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH te su se dogovorile da razgovore na tu temu nastave.

Predmet razgovora o reformi ustava bile su sljedeće teme: usklađenost ustava BiH sa Europksom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama,
nadležnosti države, funkcioniranje institucija BiH i teritorijalna organizacija- središnja razina vlasti.

U zajedničkoj izjavi strane su suglasne da se Ustav mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći ustav i da će se koristiti stručna pomoć međunarodnih institucija.

Što se pak državne imovine tiče , prema zajedničkoj izjavi, strane su suglasne da se to pitanje riješi na način što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući tu i perspektivnu nepokretnu i pokretnu vojnu imovinu. Ostala imovina kao i neperspektivna vojna imovina, pripala bi entitetima, odnosno županijama i općinama, sukladno potrebama entitetskih, županijskih i općinskih institucija. Ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude bio potreban oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina prelazi na entitete na čijem se prostoru nalazi.

Popis pučanstva 2011 godine - Strane su također suglasne, prema dogovoru u Prudu i potpisanoj zajedničkoj izjavi, da se donese Zakon o popisu pučanstva na razini BiH koji će biti održan 2011 godine te da taj popis sadrži sve neophodne elemente prema EUROSTATU, uključujući i pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis stanovništva iz 1991 g. bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim , županijskim i općinskim institucijama zaključno do 2004.g. Strane su suglasne i da Parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku uključujući i pomoć svim raseljenim osobama.

Pitanje pravnog statusa Distrikta Brčko, suglasne su sve tri strane, urediti Ustavnim zakonom, odnosno Zakonom sa ustavnom- 2/3 većinom.

Predsjednici stranaka dali su potporu odluci Fiskalnog vijeća vezano za utvrđivanje proračunskog okvira za 2009.g. koja je donesena 06.11. 2008.g. i traži da se pristupi izradi proračuna za narednu godinu. Strane su razgovarale i o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH te su se dogovorile da razgovore na tu temu nastave.

Izjava predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića:

„Ovo ocjenjujem povijesnim dogovorom, posebice ako se ima na umu sve što se zbivalo posljednjih dvije godine s našim dogovaranjima na sastancima šest stranaka i neusuglašenosti po svim pitanjima.
Sva ključna pitanja koja su postavljena pred BiH i o kojima će se raspravljati 19. studenoga 2008. godine su dogovorena između predstavnika najjačih stranaka bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Vrlo jasno smo iskazali svoj zagovor oko donošenja Ustava“.